Omgeving

In de omgeving van Schagerbrug is genoeg te doen. Hou je van het strand? Dan zit je goed, want het gezellige strand van Callantsoog ligt op slechts 4 km van de B&B. Daar vind je ook het hippe strandpaviljoen Woest.

Ook voor fiets liefhebbers is dit een prachtige plek om mooie tochten te maken door de polders en het fantastische duingebied.

Wil je lekker winkelen? Dan rij je naar het oer-gezellige stadje Schagen, het pittoreske Bergen of historische stad Alkmaar.

Fietsen

In het platte polderlandschap van de Kop van Noordholland is het heerlijk relaxed fietsen. Historisch gezien is de West-Friese Omringdijk een prachtige route. Ooit beschermde deze dijk mens en dier tegen het zoute water. Nu slingert dit 126 kilometer lange monument door het Westfriese landschap langs polders, molens, VOC-steden en stolpboerderijen, culturele verrassingen en heerlijke Westfriese streekproducten

De route voert via Schagen en Medemblik naar het IJsselmeer. Daar via Enkhuizen richting het zuiden naar Hoorn, dan weer landinwaarts naar Alkmaar en terug naar Schagen. U kunt uiteraard gewoon een stukje van deze mooie dijk in uw fietstochtje opnemen.

Het is ook zeer aan te raden om een stuk langs de Grote Sloot te fietsen. Er staan prachtige boerderijen en u komt door leuke kleine dorpjes.

Ook in de Schoorlse Duinen kunt u fantastisch fietsen.

Strand

In de Kop van Noord-Holland vind je de mooiste, rustigste en schoonste stranden van Nederland. Tussen Petten en Den Helder vind je langs de N9 maar liefst 7 afslagen die je leiden naar de prachtige kust. Op de site In de Kop vind je veel handige en leuke informatie, gekoppeld aan de verschillende strandafslagen.

Het strand dat het snelst te bereiken is, is het strand van Callantsoog. Er zijn grote parkeerplaatsen, en je kunt het ook prima met de fiets doen, want het is maar 4 km van de B&B.

Behalve een prachtig strand en leuke strandpaviljoens heeft Callantsoog een gezellige dorpskern met veel terrasjes en boetieks.

Even ten zuiden van Callantsoog ligt natuurgebied “Het Zwanenwater”. Het landschap, een duingebied van 600 hectare, bestaat uit duinen, vlakten, moeras, dennenbos en twee, met begroeiing omzoomde meertjes, de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Vanaf juni bloeien de orchideeën met duizenden tegelijk, een prachtig gezicht. 

Natuurgebied

Zwanenwater

Het Zwanenwater ligt in een heel divers duingebied van 600 hectare. Midden in het duingebied liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa: het Eerste Water en iets zuidelijker het Tweede Water met het Bokkeneiland. Ze zijn in de loop van de 18e eeuw ontstaan door stijging van het grondwater en regenwater dat bleef staan, net achter de zeereep.

Voor het zien van vogels moet je echt in het Zwanenwater zijn. Er broeden jaarlijks meer dan 75 soorten en het gebied ligt op de route van talloze trekvogels. Die vinden in de duinmeren voedsel en rust. In de winter zie je veel watervogels op de meren: smient, slobeend, grote zaagbek en met een beetje geluk grote zilverreigers. Op het Bokkeneiland broeden in het voorjaar honderden aalscholvers in een kolonie. In april kun je de opvallende blauwborst horen zingen. De vogels zijn goed te zien en te fotograferen vanuit drie vogelkijkhutten en vogelkijkschermen.

Orchideeën groeien met duizenden tegelijk langs het wandelpad. Liefst tien soorten bloeien er van mei tot juli, van de zeldzame groenknolorchis tot de welriekende nachtorchis. Ze geven het Zwanenwater volop kleur, net als de witte parnassia, de roze echte koekoeksbloem en de gele grote ratelaar. In augustus kleurt het Zwanenwater paars door de bloeiende struik- en dopheide. Al die bloemenweelde trekt volop vlinders en insecten aan.

Schoorlse Duinen

Op ongeveer 12 km ten zuiden van Schagerbrug kunt zalig wandelen en fietsen in natuurgebied de Schoorlse Duinen.

De Schoorlse Duinen zijn in alle seizoenen prachtig. In de winter, als de rijp op de takken ligt, is het er betoverend stil. In de lente laten de vele vogels flink van zich horen. Zoals de groene specht en de zeer zeldzame nachtzwaluw. In juni en juli staan tienduizenden dennenorchissen in bloei. Een tapijt van kleine witte orchideeën. In augustus kleurt de heide prachtig paars. En in de herfst groeien er ruim 800 soorten paddenstoelen.

Bloembollen

Vanaf maart tot en met mei ziet het het landschap in de Kop van Noord-Holland eruit als een sprookjestuin. Waar je ook kijkt, je ziet overal bloemen. Narcissen, Krokussen, Tulpen en Hyacinten zijn uitgekomen en versieren het landschap. Het is een lappendeken van kleurige banen en vlakken rood, geel, paars, oranje en roze. Daar word je echt even stil van. Wij ook nog steeds!

U kunt heer heerlijk tussendoor fietsen of wandelen via de smalle landwegen. Let op: het is niet de bedoeling dat u zo’n veld inloopt om selfies en foto’s te maken. Of dat u zelf die bloemen gaat plukken!

Als u zelf bloemen wilt plukken dan is er bijvoorbeeld de bloemen pluktuin Floratuin in Julianadorp.

Winkelen en uitgaan

Schagen

Hoog en droog op een oude terp in de Kop van Noord-Holland ligt de stad Schagen. De smalle winkelstraatjes, het gezellige marktplein, het mooie slot Schagen en de vriendelijke gastvrijheid van de inwoners zorgen voor een gemoedelijke sfeer in de stad, die ca. 20.000 inwoners telt.

Rondom het centrale plein met de vele terrasjes en prima restaurants zijn er een paar grote winkelstraten en een overdekt winkelcentrum, Het Makado.

Wilt u echt bijzonder eten, boek dan een chef’s table bij Stiel of reserveer een plekje bij TOV. U gaat gegarandeerd genieten van hun culinaire hoogstandjes.

Tussen eind juni en begin september is er elke donderdag een West-Friese Folklore markt. Hoogtepunt is altijd de optocht van 20-25 rijtuigen (sjezen, landauers, tilburies, een speelwagen en de brandspuit van 1912) getrokken door fraaie, veelal Friese paarden. De mensen, op en lopend tussen de wagens, zijn gestoken in historisch verantwoorde klederdracht uit omstreeks 1900. Voorop gaat politie te paard en muziekkapel De Uienhoop. Daarnaast zijn er folkloristische dansen (ook door kinderen) op een tableau voor de kerk op de Markt. Er is een warenmarkt met standwerkers.

Alkmaar

Alkmaar is een prachtige historische stad met maar liefst 399 rijksmonumenten. De stad heeft karakteristieke oude grachten uit de 16e tot de 19e eeuw. Alkmaar is alom bekend om zijn vele hofjes, onder andere het 16e-eeuwse hofje van Sonoy en het Wildemanshofje. Daarnaast kun je in Alkmaar heerlijk winkelen in het centrum, dat wandelgebied is. In de kleine tussenstraatjes vind je verrassende boutiekjes, leuke cafés en prima restaurants.

Van begin april tot eind september wordt wekelijks een traditionele kaasmarkt gehouden (maar niet in Coronatijd). De Kaasmarkt vindt plaats op het Waagplein, ongeveer een kwartiertje lopen van het treinstation. De route van het station naar naar het Waagplein is aangegeven. Het is een mooie wandeling door het centrum van Alkmaar.

Hier vind je veel informatie over wat er zoal te doen is in Alkmaar.

Bergen

Bergen is een pittoresk kunstenaarsdorp dat van oudsher veel schilders, schrijvers en architecten aantrekt (zie ook Bergense School). Het ligt tussen Egmond aan Zee en Schoorl en ligt zo’n vijf kilometer van zee. Omdat in het verleden veel kunstenaars in bergen gewoond hebben vindt u daar in het dorp veel van terug. Zo zijn er in Bergen galeries en antiekwinkels en u kunt er naar Museum Kranenburgh en Museum Het Sterkenhuis.

Bergen is al meer dan honderd jaar een plaats waar toeristen naartoe trekken om te ontspannen en te genieten van strand en cultuur. In de zomer is het extra druk als de toeristen en dagjesmensen het dorp bezoeken. Bergen heeft een mooie dorpskern met veel winkels, restaurants en cafés. Op zondag zijn de meeste winkels in Bergen ook open.

Verder is er in oktober een jaarlijks kunstfestival en in augustus en september zijn er twee muziekfestivals.

Rondom Bergen kunt u heerlijk wandelen en fietsen in de omliggende duinen en de bossen.